Rozpustnost

Úvod
Čím to je, že když si do pusy dáme lízátko, či tvrdý bonbon, tak se začne zmenšovat a zmenšovat až se úplně rozplyne a ztratí?
A jak to, že klacík, na kterém lízátko bylo, bychom mohli cucat a cucat kdoví jak dlouho a nic se s ním nestane?
Může za to rozpustnost a chemicko-fyzikální vazby mezi droboulinkými částečkami, ze kterých jsou věci složené. Nazývají se atomy.

Princip rozpouštění
Chemicko-fyzikální vazby to je vlastně takové kamarádství.
Můžeme mít fakt nejlepší kámoše či nejlepší kamarádky úplně na celém světě, se kterými se dělíme o bonbóny, půjčujeme si s nima hračky a vůbec nás to nemrzí. Takové kamarádství vydrží dlouho a jen tak nás jiný kluk či holčička od sebe neodtrhne.
Pak ale jsou spolužáci, či děti na písku, které nám hračky berou, nikdy nám žádnou nechtějí půjčit a s nimi si hrajeme jen, když v okolí nikdo jiný není. Ale v momentě, když se objeví skutečný kamarád, či kamarádka, opouštíme je a jdeme si hrát s nimi.
A stejné je to i mezi atomy:

I. Pokud je vztah mezi nimi tzv. rovnocenný (neberou si hračky, ale vzájemně si je půjčují) nazýváme takovou vazbu nepolární.

II. Když je jeden atom silnější než druhý a bere tomu slabšímu hračky častěji a jen velmi nerad je půjčuje, říkáme, že je mezi nimi polární vazba.

III. A nejhorší vztah neboli vazba se nazývá iontová a to už ani žádné kamarádství není, tam si jeden atom bere téměř všechny hračky a nic nepůjčuje.

Rozpouštědla

Rozpouštědla to jsou taková lákadla, či situace, kdy atomy zvažují, jestli si jim nevyplatí zrušit stávající vazby a hledat si jiné, lepší kamarády nebo ne. A pokud ano, věc nebo látka se rozpustí.
Největším polárním rozpouštědlem je voda, stejně jako naše sliny v puse.
Ocet, ovocné a zeleninové šťávy, mléko, cukr, sůl, Alpa, modrá skalice, soda, kypřící prášek, vitamín C a B, acylpyrin jsou látky s vodou mísitelné a ve vodě rozpustné.
Olej, benzín, nastrouhaná křída, mletá paprika, mouka, písek mají nepolární vazbu, proto jsou ve vodě nerozpustné.

 

Experiment

V tomto pokusu si mohou děti sami vyzkoušet které látky jsou ve vodě rozpustné a které ne.

Co k tomu potřebujeme?
Sadu zkumavek, kádinky 100 ml (přesnídávkové skleničky), vzorky běžných látek, teploměry se zápichem, saponát, odměrnou zkumavku nebo válec, pinzetu, tyčinku (špejle), zátky, filtrační papír (papírové ubrousky), nálevky (trychtýř), plastové misky.

Celý pokus trvá přibližně 25 minut

Jak to uděláme?

Porovnáme rozpustnost vybraných vzorků - látek ve vodě. Připravíme si zkumavky a každou naplníme do ? vodou. Postupně přidáme vybrané vzorky, zazátkujeme a protřepeme. Pozorujeme, co se děje. Co se nám rozpustilo, co se oddělilo a co můžeme přefiltrovat.

 

Pokud chcete k modulu "Rozpustnost" přidat nějaký další příklad využití, jak to funguje, či návod na další experiment, napište nám svůj komentář do textového pole zde dole na konci stránky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>